vrijdag 15 oktober 2010

Schaafmethode een succes

Vandaag een succes geboekt! We zijn in staat de nog hobbelige en daardoor zwaar lopende paden te egaliseren op een manier die snel en effectief is. Straks bonken en stoten we niet meer alle kanten op, maar snellen we op onze mountainbikes tussen de bomen door zoals het  hoort; op techniek en souplesse.

De kleine trekker waarmee we de paden schaven.
We wisten wel dat het mogelijk was de paden te egaliseren (nadat ze zijn uitgehard), maar met een schop en een hark is dat een hoop werk als je twaalf kilometer moet doen. Daarom hebben we een hele tijd gezocht naar een efficiënte methode.

Uiteindelijk was het loonwerker Arjan Vreeswijk die de oplossing aandroeg. Dat was natuurlijk geen toeval want hij heeft veel ervaring met het aanleggen van natuurpaden. Arjan laste op zijn bedrijf in Heino een stalen frame dat hij  aan de hefinrichting van een kleine trekker bevestigde. Omdat het frame vastzit (en er niet los achter hangt) kun je er druk op zetten wat nodig is om de hobbels uit de harde paden te schaven

Henk Nijland is in zijn element.
Vandaag hebben we de methode voor het eerst toegepast en hij is een succes. OWC-ploegleider Henk Nijland heeft de hele dag met de trekker en de schaaf gewerkt en de paden die hij onderhanden heeft gehad zien er al veel beter uit. Het komende jaar gaan we dat  wel een paar keer  herhalen omdat het inklinken en uitharden van de paden nog een tijdje doorgaat.
Voor mij was het wel bijzonder te zien dat mijn fietsmaat Henk Nijland deze klus op zich nam. Zonder Henk was ik nooit zo'n fanatieke biker geworden als ik ben en was ik waarschijnlijk ook nooit op het idee gekomen op het landgoed Twickel een mountainbikeroute aangelegd te krijgen.

Henk is bij uitstek de man van het veldrijden. Jarenlang begeleidde hij zijn zoon Maarten bij internationale topwedstrijden in binnen- en buitenland. Daarnaast spoorde hij zijn fietsmaten, waaronder ik, aan 's winters het bos in te gaan. Eerst op een mountainbike en later op een cyclocrossfiets, maar het principe is het zelfde: geniet van het fietsen in de natuur. Weer of geen weer, aan sport doen in het bos is altijd een feest.
Henk is dus een kenner en volgens hem wordt het wel wat met onze mountainbikeroute. Dat hoor ik trouwens ook van anderen die wel iets van fietsen weten. Zoals Rob Kleinsman (was drie jaar prof en reed onder andere voor TVM de Giro en de Tour de France). Rob is razend enthousiast over de route die hem een mooi trainingsparcours biedt. Hij zal er ook zijn op 31 oktober als we de route inwijden met de toertocht van de Twenterunners.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten