vrijdag 15 oktober 2010

En daarom zijn we landskampioen!

De vaste mountainbikeroute op Landgoed Twickel is bijna klaar. Na jarenlang geduld te hebben betracht is dit najaar de aanleg begonnen. Zeven weken later zijn we bijna aan het eind. De singletracks zijn allemaal gegraven, midden volgende week staan alle routepalen erin. Vrijdag 22 oktober heeft de officiële opening plaats en kunnen de champagneflessen worden ontkurkt..

Ik ben ontzettend blij met de coöperatieve medewerking van de rentmeester en zijn staf, want ik weet dat ze het er moeilijk mee hebben. Mountainbiken is geen bezigheid die volgens hen van nature past op een historisch en klassiek landgoed dat rust en duurzaamheid wil uitstralen. Dat Twickel toch meewerkt getuigt van veel maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. En ook van moed. Want van bepaalde wandelaars, natuurvrienden en rustzoekers kun je de komende tijd nog wel wat klachten verwachten..
Ik doe op deze plaats een beroep op iedereen die de route gaat rijden rekening te houden met de andere recreanten op dit prachtige landgoed. We hebben weliswaar vele kilometers speciale paden aangelegd voor mountainbikers, op veel plaatsen kom je ook wandelaars tegen (ze mogen ook op de singletracks lopen!). Rem even af om te voorkomen dat mensen schrikken. Wees vriendelijk, groet en respecteer elkaar. En heb ook begrip als sommigen er moeite mee hebben dat we op onze snelle fietsen en in onze flitsende outfit op Twickel een plekje hebben gekregen.

Ik ben behalve blij met de Twickelstaf, ook hartstikke trots op de vele vrijwilligers die de afgelopen weken zoveel vrije tijd in dit project hebben gestoken. We zijn inmiddels allemaal behoorlijk vermoeid, onze ledematen voelen pijnlijk aan en we zitten onder de muggenbulten, maar de route is wel bijna klaar. Wat een geweldige prestatie.
Ik kan jullie vertellen dat iedereen die er meer professioneel bij is betrokken diep onder de indruk is van ieders inbreng of het nu Twickel betreft, de vrijwilligers en alle anderen die hebben meegedaan. Of zoals iemand het uitdrukte: nu snap ik waarom FC Twente landskampioen is geworden!
In het licht van al die mooie ervaringen kunnen de tegenvallers die we de afgelopen dagen te verwerken kregen me niet zo deren. Maar goed, ik meld ze toch maar even. We hebben twee stukken uit de route gehaald omdat aanwonenden er veel moeite mee hadden. We stonden juridisch in ons recht, maar de betrokkenen waren zo fel tegen ons gekant dat we een strijd konden verwachten die waarschijnlijk alleen maar verliezers had opgeleverd.
We hebben besloten het gevecht niet aan te gaan en ons te schikken in de wetenschap dat er nog steeds een hele mooie route ligt, dat we een geweldige ervaring rijker zijn en dat we nog vele mooie jaren met elkaar kunnen beleven. Daar kan het ontbreken van die paar stroken niets aan veranderen.

René Schabos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten