woensdag 13 oktober 2010

De eerste routepalen staan!

Vlnr Ton Kuiper, Hans van Zalk, Gerard Freriksen, Wim Leushuis en Wim te Winkel.
Dat was de eerste routepaal die je hier op de foto ziet. En in de loop van de dag hebben we er nog wel wat meer geplaatst, maar duidelijk is nu ook wel dat we nog heel wat werk te doen hebben. Circa 250 zware eikenhouten palen en waarschijnlijk nog wat meer, ga er maar aan staan.De palen liggen klaar bij de houtzagerij van Twickel.
Woensdagmorgen waren we met z'n zessen: Ton Kuiper, Hans van Zalk, Gerard Freriksen, Wim te Winkel, Wim Leushuis. en ondergetekende. De eerste paal ging erin aan de weg Borne-Delden vlak voor de afslag naar de Aaweg.
Dat was nadat we 's morgens al vroeg bij de houtzagerij van Twickel een flinke vracht hadden gehaald. Het hout is de afgelopen dagen gezaagd uit verse Twickelse eiken en dus nog niet echt droog. Voor ons is dat geen probleem, maar je merkt het wel aan het gewicht.

Op de houtzagerij worden ook de routeplaatjes opgeschroefd. We hebben zes verschillende plaatjes: linksaf, rechtsaf en rechtdoor en dan elk met of zonder onderplaatje 'Mountainbikeroute'. Palen met dat onderplaatje zetten we aan het begin van de singletracks om wandelaars te waarschuwen dat ze op het pad mountainbikers kunnen tegen komen.
Hans en Ton boren een gat. Wim kijkt of het goed gaat.
Voor het boren hebben we bij de Lemerij een motorboor gehuurd die een gat met een diameter van 15 centimeter kan maken. De palen zakken daar ruim in. Maar het boren is soms lastig. Als er puin en wortels in de grond zitten moeten we meestal op zoek naar een betere plek. En dat houdt op.
Evene recht zetten...
Maar goed, het is ook een kwestie van handigheid hebben we gemerkt. En dat geldt zowel voor het starten van de motor als voor het bepalen van een goede plek. Verder wisten we niet met hoeveel mensen we dit een beetje efficiënt kunnen doen. Drie man met een auto en een grote aanhanger is genoeg denken we nu. Als we voldoende vrijwilligers op de been kunnen brengen gaan we met twee ploegen aan het werk, dan schiet het een beetje op.Wie goed is opgeschoten is Theo Oude Nijhuis. Hij is klaar met het pad over het hoge talud langs de A1. Theo heeft er drie dagen over gedaan. Maar al ruim voordat hij het einde had bereikt hadden verscheidene mountainbikers de route geprobeerd. Ik zeg echter nogmaals: het pad is nog niet klaar.We moeten nog uitvlakken een aantrillen en dan duurt het nog een hele tijd voordat er stevigheid is.
We snappen ook wel dat de mountainbikers willen weten wat we hebben gemaakt. Overal op Twickel zie je momenteel mountainbikers in de weer om de stroken te vinden die we de afgelopen weken hebben aangelegd. Door het ontbreken van routepalen rijden sommigen zelfs tegen de richting in. Nou ja, nog even (-) en dan is de route helemaal klaar.

1 opmerking:

  1. Te gek! Respect voor Theo die op op dat talud een erg lastige taak heeft!

    Heb samen met mijn vriendin een stukje van de route gefietst. Zij vond de singletracks helemaal te gek. Sommige plekken waren erg mul. Het talud bewaren we voor als het helemaal rijklaar is.

    Grtz!

    Foto's op http://atb-delden.hyves.nl/

    BeantwoordenVerwijderen