zaterdag 30 oktober 2010

Lijkt een brug en is 18 meter lang

Bij de modderstrook voor het talud langs de A1 was het eigenlijk meteen duidelijk. Het water stroomt er van de afrit Borne naar één plek onderaan, waar een zwaar en plakkerig mengsel van zand en klei ligt. De afgelopen tijd was het er een grote drekzooi. Met zand viel er weinig tegen uit te richten dus hebben we daar vandaag een vlonder gebouwd van circa 18 meter lang.
We zijn inmiddels ervaren bruggenbouwers en een vlonder komt dicht in de buurt. Je zet palen  in de grond en daar bevestig je liggers aan. Daar bovenop schroef je de dekplanken. Maar ja, in een bos waar geen stroom is. En met eikenhout dat nogal wat weegt?
Het is ons toch in zeseneenhalf uur gelukt en we zijn wat trots op het resultaat. Nu kunnen de bikers over de vlonder vaart maken om vervolgens met snelheid het steile stukje tegen het talud op te fietsen. Afstappen hoeft niet meer en dat betekent minder schade aan het pad.    

donderdag 28 oktober 2010

Zo geweldig is dit werk dus!

Gerard Freriksen maakte onlangs filmpjes van de bouw van een prachtige eikenhouten brug langs de Meenhuisweg en het verplaatsen van tien kuub zand voor een dijk over een nat stuk in de route. Kijk naar de beelden, luister naar de prachtige muziek en krijg de koude rillingen...

Brief van Han Brinkcate

De Deldense natuur- en Twickelvriend Han Brinkcate schreef bijgaande brief die onlangs was te lezen in het Hofweekblad. Hij drukt er zijn bezorgdheid in uit vanwege de aanleg van een vaste mountainbikeroute op het landgoed.
Ik plaats deze brief omdat ik van mening ben dat dit gezegd mag worden. Andere recreanten zullen zich misschien in zijn verhaal herkennen, daarom is het goed dat het hardop gezegd wordt. Toch ben ik het niet met hem eens en kunnen veel van zijn vragen en veronderstellingen worden beantwoord en weerlegd. Maar dat doen we later wel. De reacties spreken in ieder geval al voor zich.


“Twickel? Oh! Twickel?
Wat doe je nou?”

Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik mij erg bezorgd maak over de ontwikkeling van een fietscrossbaan dwars door het mooie “Twickel”. Waarom moeten deze paden daar lopen waar al zandwegen zijn en waarom moeten deze door beschermde gebieden van “Twickel”? 


Han  Brinkcate
Op zulk soort vragen zou ik graag van de bedenkers hiervan antwoorden willen hebben. Waar zijn de onderzoeksrapporten betreffende de inventarisatie van planten en dieren? En wie heeft deze onderzoeken hoe en waar gedaan? Of is er zo maar lukraak een crossbaan uitgezet, zonder onderzoek naar het voorkomen van dieren en planten op de route te doen? 

woensdag 27 oktober 2010

En dat is drie...

We verzetten bergen als het moet en bruggen bouwen we ook. Gemaakt van het mooiste eikenhout dat je je kunt voorstellen, want gehaald bij de Houtzagerij van Twickel waar de balken en planken vers voor ons worden gezaagd. Woensdag 27 oktober weer zo'n mooie brug gebouwd, de derde al. Nu over de Servoleiding langs de Meenhuisweg.Je begint met twee 5 meter lange, stevige liggers  (zwaar).

zondag 24 oktober 2010

Mountainbikers rijden af en aan

Na de mooie officiële opening vrijdagmiddag is onze route afgelopen weekeinde door talloze mountainbikers in gebruik genomen. Met name op de regenachtige en winderige zondagmorgen liep het storm en zag je overal op de route bikers, jong en oud, rijp en groen, mannen en vrouwen, zwetend, met rode koppen, maar enthousiast rondrijden. Een prachtig gezicht.