zaterdag 23 oktober 2010

Vrijwilligers verzetten bergen (zand)

Vele handen maken licht werk. Dat hebben we al vaker ervaren en opnieuw is die stelling bewezen. Onze vrijwilligers verzetten bergen als het moet. En zaterdagmorgen 23 oktober moest het want bij de singletrack langs de Blokstegenweg lag tien kuub zand op ons te wachten.

Scheppen en kruien. Met een uur was het gepiept.
Dat zand moest naar een plek die heel vaak nat is. De plek bevindt zich aan de eind van een schuin aflopende akker. Als het een beetje regent loopt veel water daar naar toe. Angezien de track er dwars door gaat wordt het daar een modderbende en dat is de afgelopen week ook gebeurd.

We hebben het pad zaterdag opgehoogd met klapzand. Dat is zand waar nogal wat leem doorheen zit. Het wordt in ieder geval hard, hebben we gemerkt. Nadat we de boel hadden aangetrild moest we nog een stukje weggraven. De laag bleek zo hard dat je er met de schop bijna niet in kwam.
De 9-jarige Gianni is tot nu toe onze jongste vrijwilliger.

We moeten maar eens zien hoe het zich houdt. Ook daar doen we veel ervaring mee op. Er zijn zoveel verschillende soorten zand. Lang niet allemaal zijn ze geschikt. Onze graafmachinist en padenmaker Arjan Vreeswijk is wat dat betreft een  kenner. Hij weet precies welk soort zand geschikt is om een stevig pad mee te maken.
Die tien kuub leken in eerste instantie niet zoveel,. helemaal als je met vijftien man bent. Maar toen we begonnen te scheppen en te kruien - het zware zand moest zo'n twintig meter worden verplaatst - was het toch wel even werk. Maar ja, als er zo fanatiek wordt gewerkt is het ook weer zo gebeurd. Met een uur lag het zand op de goede plek.
Het was opnieuw een bewijs waar mensen toe in staat zijn als ze ergens lol in hebben. Het plezier om samen in de natuur een klus te doen is de basis onder het succes van dit project. Dat het ook nog heeft geresulteerd in een prachtige mountainbikeroute is mooi meegenomen.

De dijk is nog in aanleg en de eerste mtb'ers willen er al langs.

1 opmerking:

  1. Hallo René,
    Wij hebben het graag gedaan.
    Peter Maatje TRIOS"88 Borne

    BeantwoordenVerwijderen