donderdag 7 oktober 2010

Het eind komt in zicht

Het eind komt in zicht. We leggen deze en volgende week de laatste hand aan de singletracks, waaronder die op het hoge talud langs de A1. Verder beginnen we nu met het 'houtwerk'. Zaterdag plaatsen we twee bruggen en maandag beginnen we met het zetten van de eerste van meer dan 250  palen.

Houtzagerij van Twickel. Foto Marcel Tettero

De zware eikenhouten palen worden geleverd door de Houtzagerij van Twickel, een prachtig bedrijf dat al sinds 1771 bestaat. Eerst werd de zaagmachine aangedreven door windkracht, later door stoom. De oude zagerij is tegenwoordig een museum, terwijl in de moderne zagerij de machines worden aangedreven met behulp van elektriciteit.

In de houtzagerij worden bomen, die op het landgoed zijn gekapt, verzaagd tot balken en planken. Het eikenhout voor de bruggen en de routepalen komt dus van het landgoed zelf en is daar ook gezaagd. Dat is toch geweldig!
De bruggen worden gebouwd door vrijwilligers. We hebben een flinke ploeg nodig want voor één brug moeten we de zware balken een heel eind door het bos sjouwen. En dan moeten we ze nog op de goede plaats leggen en de planken erop schroeven. Dat zal nog een paar zweetdruppels kosten.
Internationaal MTB-symbool
We willen volgende week ook beginnen met het zetten van de routepalen. Daarvoor boren we eerst met een mechanische grondboor een gat waar we de paal in kunnen laten glijden. Vervolgens stampen we de aarde er omheen aan. De 1,25 meter lange palen (10 x 10 cm), met een schuine bovenkant, steken straks zo'n 65 cm boven de grond uit. De bordjes met het internationale mtb-symbool komen aan de voorkant.Geen opmerkingen:

Een reactie posten