maandag 17 januari 2011

Uit de winterslaap ontwaakt

Vandaag, maandag 17 januari, zijn we weer aan de slag gegaan. Gedurende de weken van vorst, sneeuw en ijs was werken onmogelijk, maar nu koning winter (even) het land uit is, zagen we de kans schoon onze eerste klus van dit jaar te doen.
De verlengde vlonder onderaan het talud langs de A1.
We hebben vandaag de vlonder onder aan de helling naar het talud langs de A1 verlengd. De 18 meter lange vlonder die we eerder hebben gebouwd voldoet op zich prima, maar aan het eind lag toch nog een hele natte plek. Omdat we nog flink wat hout over hadden hebben we daar een verlenging mee gemaakt. Er is 5 meter bij gekomen.

Voor alle constructies gebruiken we vers gezaagd eikenhout van de houtzagerij van Twickel. Dat is prachtig materiaal, maar ook loodzwaar. Dus hebben we de vlonder in twee delen gemaakt. Dat hebben we in Borne gedaan, omdat we geen zin hadden opnieuw een stroomaggregaat het bos in te slepen. De vlonders hebben we vervolgens op een aanhanger naar de plaats van bestemming gebracht.
Bruggetje over de geul aan de Flierveldsweg.
Tegelijk hadden we een bruggetje gemaakt voor de geul dwars op de singletrack langs de Flierveldsweg. Via de geul hebben we het water dat zich in het bos achter de track had opgehoopt voor een deel weg kunnen laten lopen. Het waterniveau is zover gezakt dat de singletrack helemaal droog is gevallen!
Vlonders bouwen op de oprit in Borne.
Het bouwen en plaatsen van de vlonders en de brug verliep vlot, mede dankzij het technisch inzicht en vernuft van Ben Velthuis. Ben had elk detail doordacht en dat had hem heel wat gepieker opgeleverd. Maar het resultaat was er naar. Alles wat we aan materialen en gereedschappen nodig hadden was er.
Behalve inzicht was er ook heel wat spierkracht nodig om de zware houten constructies het bos in te krijgen. Gelukkig zijn er fitte vutters die nog heel wat mans zijn. Met Wim, Gerrit, Jaap en Johan beschikten we wederom over een ijzersterke ploeg. Petje af mannen.

Ophogen
Met de vlonders en het bruggetje zijn we er natuurlijk nog niet. Langs de route ligt op verschillende plaatsen zand klaar - 160 kuub - waarmee we natte delen willen ophogen. We hebben vandaag gezien dat het zand van goede kwaliteit is en dat we optimistisch kunnen zijn over het resultaat.
Eind november hebben we enkele delen van de singletrack langs de Torendijk waar veel water stond met hetzelfde zand opgehoogd. Nu het zand een tijd heeft gelegen en is ingeklonken blijkt dat stevige dijkjes zijn ontstaan die het water kunnen tegenhouden, terwijl ze in het midden toch nog hard genoeg zijn om over te fietsen.
Ik moet eerlijk zeggen, dat geeft de burger moed. We hadden ruim 200 kuub zand laten brengen maar je moet toch maar afwachten of het bestand is tegen de waterdruk die op sommige plaatsen best fors is. Nu we hebben gezien dat je met het zand een stevig dijk kunt bouwen biedt dat zicht op een succesvol vervolg van de werkzaamheden en op een eind aan de wateroverlast die de route op sommige plaatsen kwelt.

(wordt vervolgd)

1 opmerking:

 1. Weer perfect werk geleverd! Respect!!
  Leuk filmpje MTB Twickel zie link:
  http://www.vimeo.com/18845833

  Met dank aan Ray

  Groet,
  Hein

  BeantwoordenVerwijderen