woensdag 8 december 2010

Bruggetje ligt nu over kikkerpoel

Daar ligt ie dan. Nu aan de Meenhuisweg 
De brug die we met veel ijver hebben gebouwd om met droge voeten het beekje langs de Grote Looweg over te kunnen  steken ligt nu over de kikkerpoel langs de Meenhuisweg. Arjan Vreeswijk heeft hem vandaag verplaatst.

De brug was aan de Grote Looweg (langs de Twickelervaart) overbodig geworden omdat is gebleken dat een flink stuk van het pad ervoor te laag ligt. De boel heeft daar al een keer helemaal onder water gestaan en daarna was het een grote modderpoel waardoor nauwelijks te fietsen viel.


De brug is met palen en al geplaatst.

We zitten daar ook nog eens  in een paddenstoelengebied en dat maakte die strook extra discutabel. Dus heffen we  in ieder geval een deel van het pad op en kon ook de brug eruit. Wel jammer, want hij lag er deze zomer zo mooi.
Maar goed, niet getreurd. Langs de Meenhuisweg konden we een brug gebruiken omdat de door ons gebouwde dam langs de kikkerpoel te laag bleek.Er kwam zo veel water naar toe gestroomd dat de dam onder water kwam te staan.
We hadden de dam kunnen ophogen, maar dan had het water erachter zich mogelijk een andere weg gezocht. Dus was een brug een goede oplossing, waarbij de dam hoog genoeg is om water in de poel te houden, maar ook weer niet zo hoog dat het water er niet weg kan.
Het afwerken van de bruggenhoofden is handwerk.
Het verplaatsen van de brug bleek voor Arjan een peulenschil. Weliswaar is het houten gevaarte gebouwd van zwaar eikenhout, voor de kraan van Arjan bleek het geen probleem. Die tilde de brug gewoon met palen en al uit de grond, waarna hij op de aanhanger naar de Meenhuisweg werd gebracht.
Daar waren eerst met zand, dat we er vorige week naar toen hebben laten brengen,  twee bruggenhoofden gemaakt omdat de houten brug niet lang genoeg was. Vervolgens kreeg de brug daar z'n nieuwe plek. Hij ligt er mooi, maar dat zeiden we de vorige keer ook...
Nu kwam natuur- en Twickelvriend Han Brinkcate langs en die was wel tevreden. De dam houdt namelijk het water vast, wat goed is voor het ecosysteempje in de poel waar volgens Han salamanders leven. En de brug, die zorgt er voor dat we daar geen natte voeten krijgen.

2 opmerkingen:

 1. Het fanatisme blijft me verbazen van jullie, super.
  Kan niet wachten tot de route heropend wordt.
  Misschien gecombineerd met wederom een tourrit? (kunnen jullie meteen de proef weer op de som nemen)
  Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ariël U uit Borne12 december 2010 om 16:23

  De aanloop naar de brug is op dit moment heel modderig(leemachtig)zag al wat diepe voetstappen, maar je wilt toch fietsend het bruggetje bereiken. Dat had ik beter niet kunnen doen, mijn voorwiel werd vast gezogen in de leemgrond waarnaar ik naar rechts viel. Op de foto lag er nog een dikke ijslaag op maar vandaag was die behoorlijk geslonken zodat ik met mijn gewicht er vol doorheen ging. Zeiknat moest ik rechtsomkeer maken, half uur tegen de snijdende kou in en dan de lekkere warme douche.
  Dit hoort er allemaal bij en je krijgt er zo'n voldaan gevoel van, bedankt Rene en alle vrijwilligers.

  BeantwoordenVerwijderen