zaterdag 11 december 2010

Heb geduld en gun ons de tijd

We gaan vooruit, maar soms voelt dat als drie vooruit en twee achteruit. De aanleg van een mooie, duurzame  mountainbikeroute vraagt om geduld en verstand. Niet alleen bij ons, de mensen achter de aanleg, maar ook bij de gebruikers. Voorlopig blijft het op de Twickelroute op sommige plaatsen zo nat dat je er beter niet kan komen.
Afgesloten strook langs de Torendijk. Verderop ligt de
nieuwe dijk en die is boterzacht.
De eerste stap achteruit. Een kleine twee weken geleden hebben we op het laag gelegen deel van het pad langs de Torendijk 60 kuub zand gebracht, maar daar valt nog niet over te rijden hebben we vandaag geconstateerd. Door het vele water, de vorst en de dooi daarna is de fraaie dijk die we hebben gemaakt zo zacht als boter.

Om onnodige schade aan de dijk te voorkomen - als je er nu overheen gaat fietsen blijft er niets van over -  hebben we de strook vandaag afgesloten. We zullen moeten wachten totdat de dijk hard is geworden en daar is een langdurige droge periode voor nodig. Misschien zijn we er dan nog niet en moeten we de afwatering verbeteren, dat moeten we afwachten.
Een tweede stap achteruit is de toestand van de hoek langs de A1 en het scoutingterrein aan de Veldweg. Graafmachinist Arjan Vreeswijk heeft daar deze week een paar lage delen opgehoogd, maar dat is niet voldoende. In de hoek bevindt zich zoveel water dat er niet weg kan dat we iets anders moeten doen. Het water afvoeren naar de sloot langs de A1 lijkt de enige goede oplossing.
Deze geul werkt! Het pad is drooggevallen.
Er komt hier nog een bruggetje
Er zijn ook stappen vooruit gemaakt. Verscheidene modderige en ondergelopen delen en doorgangen zijn weer berijdbaar. De afgelopen week heeft Arjan op meerdere plaatsen zand opgebracht, afwateringsslootjes uitgediept, duikers (buizen waar het water doorheen kan) gelegd en nieuwe stroken gemaakt. En dat lijkt op veel plaatsen te helpen.
Daarmee zijn we er nog niet. Het door Arjan opgebrachte zand is nog lang niet hard en dat wordt het ook niet als het weer zo blijft als het nu is. Op veel plaatsen moeten we bovendien nog aan het werk. Langs de route ligt  150 kuub zand te wachten om te worden opgebracht, maar daarvoor zal het toch echt droger weer moeten worden.
Ik doe daarom  vanaf deze plek een beroep op iedereen de Twickelroute  te mijden als het zo nat is als momenteel. Je hebt er weinig lol aan tot de assen in de modder te zakken en je maakt een hoop kapot. We hebben meer tijd en beter weer nodig om de route zo goed berijdbaar te maken als we graag willen. Gun ons die tijd.

Gerard Freriksen maakte bijgaand filmpje over het ophogen van het pad langs de Torendijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten