zondag 14 november 2010

Delen mtb-route afgesloten vanwege water

Afzetlint bij de ingang van een singletrack.
De mountainbikeroute op landgoed Twickel ligt er momenteel door de vele regen slecht bij. Afgelopen woensdag hebben de coördinatoren van de vijf verenigingen overlegd wat ons te doen staat. Besloten is de singletracks waar het rijden (deels) onmogelijk is door het vele water af te sluiten.

We willen niet alleen voorkomen dat er ongelukken gebeuren, maar we willen ook verhinderen dat mountainbikers zich op het parcours  vastrijden en dan op zoek gaan naar delen in het bos waar nog wel te rijden is. Dat levert schade op die we niet willen.
De komende weken gaan we bekijken of de situatie op korte termijn te verbeteren valt. Daarvoor zal het zeker eerst wat moeten opdrogen. Misschien kunnen we op sommige stukken zand opbrengen, maar als het erg modderig blijft heeft dat weinig zin.
Waarschijnlijk zullen we tot het voorjaar moeten wachten alvorens echt iets te kunnen doen wat nut heeft. We gaan dan waarschijnlijk enkele stroken (gedeeltelijk) ophogen met zand en eventueel verharden met schots graniet. Dat is een natuurprodukt dat wordt gebruikt om fietspaden te maken.
Misschien moeten we ook nog ergens een vlonder of brug bouwen. En wellicht moeten her en der delen van  de route helemaal weggenomen worden omdat ze te kwetsbaar zijn als het regent. Dat zijn zaken die we de komende maanden moeten uitvinden.
Al met al maakt het duidelijk dat de mountainbikeroute zeker nog niet klaar is. Pas in het voorjaar, als het weer beter wordt, kunnen we echte maatregelen nemen en dan moeten we nog afwachten of helpen. Elke plek is weer anders, standaard oplossingen zijn er niet. Een mtb-route aanleggen blijkt niet een kwestie van 'even' doen.

10 opmerkingen:

 1. De Single-tracks zijn inderdaad singel-wets geworden :-( Maar "probleempje" kikkerpoel is ook weer opgelost. De natuur heeft eigenhandig ervoor gezorgd dat het nu weer één poel is, Han ook weer blij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer, maar wel begrijpelijk. Nu maar hopen dat een ieder er zich netjes aan houdt om problemen in de toekomst voorkomen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig wel de eer gehad om het parcours te kunnen rijden, ben benieuwd naar de aanpassingen en de heropening volgend jaar.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, een droge periode kan veel goed doen voor het parcours... Hopelijk zijn de weersgoden ons gunstig gezind!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. had je niet het neusje van de zalm op parcours gebied in de arm genomen bij de aanleg?? Ik vind het persoonlijk een schande! Goh het regent in november, laten we de boel maar afsluiten. Erg gemakkelijk hoor. Ik denk dat je hiermee een hoop mensen erg teleurstelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wanneer gaan de single tracks weer open? M.a.w. hoe liggen ze er nu bij? Kunnen we er komend weekend weer overheen denderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeg Jan van hierboven: Jij hebt er ook helemaal niets van begrepen!
  Er is hier in de naam van Rene Schabos iemand geweest die het initiatief heeft genomen een MTB parcours in Twickel te realiseren en hij heeft zich hier jaren voor ingezet. En dan kom jij met met zo'n commentaar, dat is pas een schande!
  Zonder Rene S was er helemaal geen MTB parcours geweest, dat zou pas teleurstellend zijn!
  Ik ken Rene S niet persoonlijk, maar heb erg veel respect voor het werk dat hij heeft gedaan. Met mensen als jou komt er in ieder geval nooit een MTB-parcours.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Rene,

  Er zijn allerlei meningen rondom de MTB route. Maar hopelijk weerhoud dit je niet om door te gaan! Sinds kort ben ik verslaafd geworden aan het mountainbiken en dat ik ontdekte dat er in de buurt een prachtroute is geopend met een lange afstand, vind ik GEWELDIG. En daarin ben ik echt niet de enige. Ik hoor er veel enthousiaste verhalen over. Je hebt heel wat mensen erg blij gemaakt, helaas hoor je hier niet altijd wat van. Ja, de tocht was na een regenachtige periode een modderpoel, maar ik vond het GENIETEN! Ik vind het jammer dat de singletracks tijdelijk dicht moeten. Die diepe kuilen waren juist de leukste uitdagingen. Maar door een risico op teveel schade aan de natuur is het beter om idd enkele singletracks te sluiten om verbeteringen aan te brengen. We fietsen omdat we ook van de buitenlucht en de natuur genieten, en als er schade voorkomen kan worden, omdat er van de route afgeweken wordt, moet dat zeker gebeuren. Ook om aan de mede natuurliefhebbers te laten zien dat we wel degelijk waakzaam zijn schade. Ik houd je blog in de gaten via de RSS feeds en kijk uit naar het bericht dat de singletracks weer toegankelijk zijn.

  GA ZO DOOR !!!

  Ik zou graag als vrijwilliger eens een dag willen helpen als je extra mankracht nodig hebt! Mocht ik je van dienst kunnen zijn, laat dan een bericht achter op eddyveldboer.hyves.nl

  Vriendelijke groeten,
  Eddy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vorig jaar is er in Oostvoorne ook een parcours aangelegd, toen waren er vergelijkbare problemen, dat hoort er nu eenmaal bij. Nu een jaar en een aantal aanpassingen later is het een hartstikke leuk rondje geworden. Dat zal hier ook het geval zijn, keep up the good work!

  Richard / Voorne-Putten

  BeantwoordenVerwijderen