dinsdag 30 november 2010

De kop is er af

Vandaag hebben we dertig kuub zand op een stuk van de mountainbikeroute langs de Torendijk gebracht. We hadden een koude start, maar toen de machine een keer op gang was gekomen vloog het zand de singletrack op. Dat biedt hoop voor wat ons nog te wachten staat.
Ben vult met zijn shovel een van de twee rupsdumpers.
De koude start hield in dat onze machinisten eerst bij verhuurbedrijf de Lemerij in Borne instructie moesten hebben in het bedienen van de twee ruspdumpers en de kleine knikshovel. Ondertussen ging een andere ploeg naar de houtzagerij van Twickel om zware balken te halen. Die balken zijn nodig om de sloot te passeren langs de kant van de weg.
Jan lost de dumper.

Rond half tien waren we in de Torendijk. Nadat de balken op hun plek waren gelegd kon het werk beginnen. In het begin was het wat wennen, maar redelijk snel kregen onze machinisten Ben, Jan en Henk door hoe je de hendeltjes van de shovel en de dumpers moet bedienen.
Met de kou viel het eigenlijk reuze mee. We werken aan de Torendijk in het bos en daar is het lang niet zo koud als in het open veld. De grond in het bos was eigenlijk nog vrij zacht en ook de berg zand die een dag eerder was gestort was niet bevroren.
Het enige probleem was dat de zandweg spekglad was. Maar met een paar scheppen zand was dat probleem ook snel opgelost en kon de trein op gang komen. Ben kon met zijn knikshovel, geholpen door twee man die hielpen de schep steeds goed vol te maken, aan een stuk doorwerken met het vullen van de dumpers. Deze reden met hun vrachten van ongeveer een halve kuub af en aan. En nadat het zand was gestort stonden anderen klaar met de schop om de track af te werken.
In de lage delen gaat heel wat zand.
Na de eerste dag waren drie vrachtwagenladingen afgevoerd en dat geeft de burger moed. Woensdag zijn we weer in de Torendijk aan het werk (er wachten ons daar nog drie vrachten zand) en daarna gaan we door op de andere tien plekken die nog moeten worden opgehoogd. Nog maar 180 kuub te gaan!

1 opmerking: