woensdag 8 september 2010

Wandelen is ok, maar wel uitkijken

De singletrack die we momenteel op landgoed Twickel maken voor mountainbikers blijkt ook in trek bij voetgangers. Op het pad zijn al verscheidene wandelaars gesignaleerd.

Een wandelaarster met haar hond.
Op zich is het geen bezwaar dat wandelaars van de track gebruik maken. Het is alleen wel verstandig tegen de vaste rijrichting van de mountainbikers in te lopen. Dan zie je ze aankomen en kun je op tijd plaats maken. Mountainbikers kunnen best een hoge snelheid hebben en dus is het goed daar rekening mee te houden.

Wandelaars lopen op het pad - waar we zo weinig mogelijk modder willen - niks kapot. Maar paarden en crossmotoren kunnen wel veel beschadigen. Die zien we dan ook liever niet. Overigens zijn er op het landgoed speciale ruiterroutes. Voor die groep is er dus wat anders.

Morrijders zijn een ander verhaal. Twickel probeert de crossers al vele jaren van het landgoed te weren, maar in het uitgestrekte netwerk van zandwegen en wandelpaden is dat niet eenvoudig. Verbodsborden helpen weinig en surveilleren haalt ook weinig uit.

We kunnen de mountainbiketracks eventueel voor crossmotoren moeilijk toegankelijk maken, maar de praktijk leert dat motorrijders als ze willen altijd wel een weg weten. Een niet al te brede sloot is nauwelijks een obstakel en door het bos kom je makkelijk op de singletrack.

Daarom doe ik vanaf deze plaats een beroep op de motorrijders onze met veel zorg aangelegd mtb-paden te mijden. We hebben er veel geld en werk in zitten en het zou jammer zijn als dat teniet wordt gedaan.

1 opmerking:

  1. Ik denk dat dat met die motorrijders wel mee valt. Ik rij zelf regelmatig Enschede-Noord en daar heb ik nog nooit motor-sporen gezien op de single tracks. Waar ik wel enorm van baal zijn de paarden (of eigenlijk de bestuurders ervan): ze maken een puinhoop van de single tracks en als 'kers op de pudding' laten ze ook nog eens de nodige drollen achter. En altijd precies in mijn spoor...

    BeantwoordenVerwijderen