zaterdag 6 november 2010

Open brief aan Han Brinkcate



Borne 6 november 2010

Beste Han,

Ik ken je al vele jaren als een fanatieke natuurvriend. Je bent wat ouder en grijzer geworden, maar je hebt van je strijdbaarheid nog niet verloren lijkt het. Goed zo. Van strijdbare, enthousiaste mensen moeten we het hebben. In dat opzicht lijken we op elkaar. Kom maar op met je kritiek, zou ik zeggen. Want wij hebben als initiatiefnemers van de mountainbikeroute op landgoed Twickel een goed verhaal.


Zes jaar geleden kreeg ik als fanatieke wielersporter het idee dat er een vaste mtb-route op het landgoed zou moeten komen. In eerste instantie uit eigenbelang, dat geef ik graag toe. Het landgoed was in de wintermaanden mijn trainingsterrein en Twickel was begonnen veel van mijn favoriete paden en zandweggetjes af te sluiten voor fietsers.
Er volgde een gesprek met de rentmeester en die was niet afwijzend. Later is wel gebleken waarom. Het landgoed besefte dat mountainbiken geen bevlieging was die na een paar jaar over zou waaien. Met een paar bordjes waren de bikers niet tegen te houden. Er moest iets anders gebeuren.
Nu ben ik, net als jij Han, een grote vriend van Twickel. Ik heb er meer uren wandelend en genietend van de rust doorgebracht dan fietsend.  Het is een uniek en bijzonder waardevol bezit waar heel voorzichtig mee omgesprongen moet worden. De Stichting Twickel waakt daarover volgens mij als een goede maar strenge huisvader en daarom wilde ik het beslist vanaf het eerste begin doen in goede harmonie met de penningmeester en zijn assistenten.
We hebben Patrick Jansen er bij gehaald omdat hij in Nederland de deskundige bij uitstek is. Patrick is bosbouwkundige ingenieur én een ervaren mountainbiker. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam over mountainbiken in natuurgebieden en deed veel kennis en ervaring op tijdens studiereisen in de VS en Canada waar de sport al veel langer dan bij ons populair is. In Nederland hielp hij diverse mtb-routes aanleggen.
Patrick werd projectleider en samen kwamen we met een plan waarbij uitgangspunt was dat de schade aan flora en fauna op het landgoed tot een minimum moest blijven en dat de hinder voor andere gebruikers (wandelaars) zo gering mogelijk moest zijn.
Er was een derde belangrijke voorwaarde (die ook door Twickel heel goed is begrepen). Als je wilt dat de mountainbikers de route gaan rijden – en dus wegblijven van de paden waar je ze niet wilt hebben – dan moet je die route aantrekkelijk voor ze maken. Om die reden hebben we 22 stroken smalle singletrack aangelegd (op den duur 50 cm breed), met een totale lengte van twaalf kilometer, verdeeld over de 70 km die de hele route lang is.
Han, we hebben deze drie uitgangspunten voortdurend in ons achterhoofd gehad, want we wilden het goed doen. Nergens zijn de singletracks dwars door ‘natuurgebieden’ gelegd, vrijwel overal lopen ze dicht langs de bestaande wegen. Bosgebieden waar wild kan worden verstoord of waar waardevolle en kwetsbare flora kan worden beschadigd zijn gemeden.
Waar nodig zullen we later delen van het pad verharden om te voorkomen dat de mountainbikers om modderplekken heenrijden en het bos in gaan. We hebben ook bruggen en vlonders gebouwd met dat doel. Deze route is daardoor veel duurder dan andere mtb-routes in Nederland. Kosten noch moeite zijn gespaard. En geloof me, de stichting Twickel heeft niets zomaar weggegeven.
Met de wandelaars is terdege rekening gehouden. De route is met een grote boog om het kerngebied van Twickel gelegd, omdat daar veel wordt gewandeld. Maar op een paar plaatsen gaan wandelaars en mountainbikers toch over hetzelfde pad.
We weten dat dat soms moeilijk is. We vragen voortdurend om begrip en respect. Hou rekening met elkaar. Dat geldt niet alleen voor de mountainbikers, ook voor de wandelaars. We leven in een klein landje en we doen wat we kunnen allerlei groepen te scheiden. Maar soms gaat het niet anders en dan moet je als mens bereid zijn het pad te delen. ‘Share the trail’, zeggen ze in Amerika.
Dat is niet alleen een mooi verhaal voor in deze brief, we gaan er ook wat mee doen. Bij enkele drukke paden en zandwegen komen borden waarop we de wandelaars en mountainbikers vragen rekening met elkaar te houden.
Maar hoe goed en gewetensvol we alles ook hebben overdacht, we zijn niet alwetend. We staan open voor nieuwe of betere inzichten. De ervaring kan uitwijzen dat we sommige aspecten niet goed hebben ingeschat. Dan zal daar iets aan worden gedaan. Ook dat is van meet af aan een uitgangspunt geweest voor ons en Twickel.
Het kan ook zijn dat derden ons wijzen op zaken die we over het hoofd hebben gezien. Om die reden heb ik jou Han afgelopen week gevraagd ons te helpen. Jij weet veel van de natuur op Twickel. De kikkerpoel langs de Meenhuisweg zal na jouw opmerking zeker nader worden bestudeerd. En als dat beter is halen we de dijk er weer uit en maken we er een mooie brug overheen. Van hazelwormen wisten we niets. Wijs ons de plekken aan en we bekijken of we maatregelen moeten nemen die dieren te beschermen.
Han, blijf met je kritiek niet langs de kant staan.

René Schabos
Initiatiefnemer Mountainbikeroute Twickel

Klik HIER voor het interview met Han Brinkcate in de TCTubantia van zaterdag 6 november.

11 opmerkingen:

  1. René,

    Ik vind jou reactie op het bericht van Han Brinkcate een goed onderbouwd verhaal en ben ook 100% met jou eens.

    Mvg René Geerdink

    BeantwoordenVerwijderen
  2. René,
    Goede reactie, helemaal mee eens. Mooi dat je de samenwerking opzoek. Wellicht kan nog worden aangeduid dat we het hebben over gemiddeld 2 fietsers per kilometer als het een drukke dag is in twickel ( 140 bikers per dag is volgens mij al ruim ingeschat.)

    Hazelwormen zijn pootloze hagedissen. Vraagt Han zich wel eens af hoe die poten eraf gaan. :) valt best tegen met een mtb ....geintje....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maakt meneer Brinkcate zich ook zo druk om die pijpleiding die ze nu door het Twickel aan het leggen zijn of is hij selectief aan het klagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. René,

    Goede reactie, helemaal mee eens. Mooi dat je de samenwerking opzoek. Maar volgens mijn gegevens wordt er momenteel in het Twickel ook aan een 9 km lange wandelroute gewerkt? Gaat de heer Brincate daar ook te ageren.

    Blijft natuurlijk staan dat de aangelegde MTB route fantastisch is en een geweldige aanvulling voor Twente-Twickel.

    vriendelijke groet

    George Newby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is toch wel gemakkelijk als je journalist bent en je zo goed uit kunt drukken als René. Als de routebouwer, mountainbiker en bosecoloog voel ik me uiteraard aangesproken door Han. Wel jammer dat hij besloten heeft om de krant in te schakelen en ons niet even te bellen, want we stonden en staan open voor (redelijke) wensen tot aanpassingen. Zoals René schrijft hebben we terdege rekening gehouden met andere recreanten, bodem en flora en fauna. Dat is vooral mijn taak en die van de bosbaaas geweest. Ik kan een waslijst van acties en aanpassingen noemen die hier op zijn gericht. Op meerdere plekken hebben we de route aangepast op basis van wensen van bijvoorbeeld aanwonenden en boeren. Uiteraard kunnen we wat over het hoofd hebben gezien. Dat horen we dan graag, maar dan graag gericht een aantal serieuze opmerkingen en niet de waslijst van aanklachten uit het artikel, waarvan sommige ronduit lachwekkend zijn.

    Ik zal niet ingaan op al zijn aantijgingen, want dat leidt nergens toe. Liever komen we tot een zinvolle dialoog. Maar ik wil wel even ingaan op het woordje 'geniep'. Er zijn jaren van overleg aan vooraf gegaan en verschillende artikelen in regionale kranten. Uiteraard hebben we netjes een aanlegvergunning aangevraagd, die is aangekondigd in de lokale krant. Verder hebben we een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd die breed is gecommuniceerd. Hoezo in het 'geniep'?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De brief van René Schabos ademt me te veel de behoefte om zichzelf te profileren en schoon te praten. Hoe interessant is het bijv. om jezelf voor te stellen als "fanatiek wielersporter".
    Daarnaast is René kennelijk wel zo egoïstisch geweest om toch vooral eerst de aanleg van de route te realiseren, maar pas daarna de bereidheid te tonen tot een "zinvolle dialoog" als die route er eenmaal ligt.
    En als ik op bijgaande foto's al die kunstmatige aanpassingen zo bekijk dan vraag ik mij af of dat wel echte MTB-ers zijn die in plaats van door de modder over een plankier willen met hun fiets. Of mag het fietsje soms niet smerig worden? Ontbreekt er nog aan dat ze de hele route gaan asfalteren!!!!!!! Nee, veel respect heb ik hier niet voor dit soort verwende MTB-ers.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar Rene durft wel z'n naam te vermelden...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Rene,

    het lijkt me dat jullie niet over een nacht ijs gegaan zijn en dat jullie open staan voor kritiek. Prima lijkt me. Dit geldt natuurlijk ook voor onderbouwde kritiek. We moeten het inderdaad samen doen.

    Wat mij opvalt als wandelaar, ik (race)fiets wel, dat er vaak ge MTB't wordt op paden waar het niet hoort en dat de deze kapot gereden worden, doordat men niet door de blubber wil maar net langs het randje, waardoor de natte plek weer groter wordt en je vervolgens van het pad af moet om er omheen te kunnen. Reden kan zijn dat er te weinig goede routes zijn. Het lijkt erop dat er overal een verbod teken moet komen eer deze rijders van de voetpadjes afgaan.

    Wat mij en andere wandelaars zeker stoort is een enorme schreeuw, waarop verwacht wordt dat we wel even aan de kan gaan omdat de heren niet van plan zijn even in hun rem te knijpen bij het passeren van wandelaars. Waarbij meteen gezegd dat dit voor een klein deel geld.

    Succes met de route

    Frans Strikker

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Frans,

    Als MTB'er heb ik met name moeite met jouw laatste alinea. De reden geef je zelf al aan in je laatste zin, want het is een stigma waar we steeds mee te maken hebben. Alle automobilisten zijn ook geen wegpiraten, alle hondenbezitters laten hun hond ook niet bij Jan en Alleman in de tuin zijn behoefte doen, alle hondenbezitters laten hun hond ook niet los lopen op een fietspad. Het is een klein gedeelte die zich zo gedragen waar anderen onder lijden. Zo ook het commentaar op deze route; al die MTB'ers met hun associale gedrag door ons mooie Twickel. Pfff...ik rijd op de bestaande route en wordt achterna gezeten door loslopende honden of wordt nageroepen door wandelaars met loslopende honden die achter konijnen aan zitten met de opmerking dat we bosvernielers zijn.

    Laten we aub eens ophouden en samen gebruik maken van één en hetzelfde bos. De routebouwers hebben hun uiterste best gedaan een route te bouwen die voor een groot deel speciaal aangelegd is, en dus niet gebruik maken van bestaande wandelpaden. Als wandelaars vervolgens besluiten over de route te lopen dan lopen ze dus het risico MTB'ers tegen te komen. En ja....sommige zijn zo associaal dat ze schreeuwen, maar dat heeft niet met de sport Mountainbike te maken, maar met de persoon in kwestie, die zich in het dagelijks leven waarschijnlijk ook zo in zijn auto gedraagt....

    Kortom; een mooie route, die op een aantal plekken zal moeten worden aangepast om te voorkomen dat er secundaire routes ontstaan. Gebruikers; 99% normale mensen....

    De tollerantie is helaas in onze maatschappij op ALLE vlakken ver te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Jurrien:
    Helemaal mee eens, ik had het niet beter kunnen verwoorden!
    Grtz!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Rene, hulde voor de prachtige brief. Jij hebt het uitstekend verwoord en zoekt de dialoog. Overigens bestrijd ik dat de dialoog niet eerder zou zijn gevoerd. Het is voor de heer Brinkcate wel heel makkelijk om te roepen dat hij van niks wist. Mensen zoals jij hebben we in de de steeds minder tolerante maatschappij hard nodig. Ga zo door. mvg

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen