zondag 31 oktober 2010

Vuurdoop werd een modderbad

Tja. Dan hangt er 's morgens op de Buienradar zo'n dikke wolk boven ons deel van het land. En dan denken veel mountainbikers: ik kruip lekker weer in bed. Toch waren er zondag 31 oktober nog achthonderd aan de start voor de eerste georganiseerde toertocht op de vaste mountainbikeroute in Twickel. Voor een vuurdoop die een modderballet werd.

Zonder woorden.

De cracks lieten zich in ieder geval niet kennen. De beroepsrenners Joost Posthuma (Rabobank) en Tom Veelers (Skil Shimano) stonden vooraan toen om half negen voorzitter Peter Maatje van Trios het startsein gaf. Met in hun kielzog oud-profs als Rudie Kemna en Rob Kleinsman en tal van andere bekende namen vlogen  ze de route op. We hadden gevraagd het een beetje rustig aan te doen, maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wielrenners, ook al worden ze betaald, blijven wielrenners.

Joost voert de kopgroep aan
Het werd een slagveld. De eerste groep dunde al snel uit tot een man of tien en daarachter was het ieder voor zich. Ook voorin bleef het niet bij elkaar. Na het langs stuk langs het kanaal en bij de eerste halteplaats onder het kanaal had Joost Posthuma een behoorlijk gat geslagen en zat menigeen met ambities er al flink doorheen.

Hans Rekers geeft gas
Rudi Kemna in het spoor van Tom Veelers 
Joost was de eerste die na een snelle hap weer vertrok en die heb ik niet weer gezien. Tom Veelers wel. Hij reed  in zijn eentje de hele route uit. En hoe. Regelmatig boven de 40 km/u en dat op zandwegen! Tom is al bezig met de voorbereiding van Parijs-Roubaix over enkele maanden en die is heel wat langer.

Tom solo op weg naar Beckum
En het was dus zwaar...
En de rest? Overal reden eenlingen en kleine groepjes. Sommigen onherkenbaar door de modder, zwaar ademend en allemaal met krakende kettingen en piepende remmen. Om op de laatste strook op het talud in een soort fuik te rijden. Die technische strook bleek door de regenval bijzonder glibberig geworden. Voor menigeen was dat aan het eind van  al een zware rit iets te veel van het goede. Sommigen stapten af waardoor anderen werden opgehouden, een enkeling kukelde naar beneden.

Glibberen op het talud
Zover bekend hebben zich  geen grote ongelukken voorgedaan. En daar was de werkgroep Twenterunners van Trios natuurlijk blij mee. Net als met het financiële resultaat, want de opbrengst van de inschrijving en de baromzet gaat geheel naar mensen met kanker.


Met speciale dank aan onze motards:
Henk Pol en Frans Kemna

Foto's 


Edfo Photography  
Emsdettenplein 25 | 7559 WC Hengelo 0624606150 | mail@edfo.nl | www.edfo.nl | twitter.com/edfofoto


Klik HIER voor alle 170 foto's die Edwin maakte.


Een spectaculaire film volgt later.

1 opmerking:

 1. Prachtige modderbende!!

  Hoe was de twentse uitdrukking voor het mountainbiken ook al weer?
  Beetie moddrn' en ankleien opn' fietze?

  Mooie foto's

  Groeten!

  BeantwoordenVerwijderen