zondag 7 november 2010

Een koude douche

Nou, dat was toch wel een beetje een koude douche vandaag. Zo'n zestig km van de route gefietst en ik had wel wat modder verwacht. Maar zoveel! Sommige stukken stonden helemaal onder water en waren onbegaanbaar. Oei. Hier ligt nog heel wat werk voor ons.
Situatie bij de Twickelervaart waar het water niet weg kan.

Er zijn wel enkele verklaringen voor de slechte staat waarin grote delen van de route zich momenteel bevinden. De afgelopen dagen heeft het veel geregend. En de toertocht van afgelopen zondag heeft hem ook geen goed gedaan. Als het pad er droog bij had gelegen was er waarschijnlijk een positief effect vanuit gegaan. Maar nu zijn heel wat plekken modderig gereden.

Sommige delen staan zelfs helemaal blank. Langs de Twickelervaart  kan het water van het ven niet weg. Waarschijnlijk zit er ergens een buis verstopt, want normaal stroomt het water weg naar de veel lager gelegen vaart.
Het gevolg is dat het pad over een flinke lengte blank staat. Ik heb het met takken afgesloten op een plek waar je nog naar het fietspad kunt. Verderop kan dat namelijk niet meer en ben je gedwongen door het water te waden.
Pad naast de 'Servo'. Er is al een alternatieve route gemaakt (links)
Op wel meer plaatsen ben ik situaties tegengekomen die om maatregelen vragen. Zo is in enkele 'droge' sloten (althans dat dachten we) water gaan staan. De bodem onderin is zacht geworden. Het gevolg is dat je er moeilijk door komt. Ik ben er zelf een keer vast komen te zitten en omgevallen. Werd om me heen heel wat gelachen.
Er zijn ook stukken gewoon heel nat en daardoor modderig gereden. Je ziet al dat men gaat uitwijken waar dat maar kan en er omheen rijdt. Dat moeten we niet hebben. Daar moeten we dus mee aan de gang.
Een meevaller vond ik de toestand op het talud langs de A1. Dat lag er eigenlijk best goed bij. Er was nauwelijks modder en het pad was hard. Kennelijk kan het water daar goed weg.
(wordt vervolgd)
Pad langs de Torendijk

10 opmerkingen:

 1. een beetje water en modder is toch geen ramp, ik heb hem vandaag gefiets viel reuze mee, was best goed te fietsen ook door het water.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stuk langs de Twickelervaart was inderdaad meer een roeitocht dan MTB. Flinke stukken waren inderdaad goed nat. Beetje modder en plassen is niet erg, maar diepe modderpoelen cq. `droge sloten` zijn gevaarlijk.

  Evenmin lekker gefietst.

  Groet, Jort

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, wat wil je nou? Je bent een "fanatieke MTB-er" of je bent het niet!!!! Volgens mij behoort degene die bovenstaande stukje opstelde tot de laatste categorie.
  Hier wordt ik dus helemaal niet goed van.
  Als je met je fiets op een dag in november zgn. door bos en veld wilt banjeren, dan moet je niet zeuren over een nat bospaadje of een "zachte bosbodem". Volgens mij kun je dan beter gewoon thuiblijven, in plaats van te spreken over "daar moeten we dus nog mee aan de gang". Het lijkt er sterk op dat de heer Brinkcate helemaal gelijk heeft.........................

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste anoniem,

  Ik denk dat je geen fietser bent want je weet niet waar het het over hebt, blijkt wel uit jouw stukjes. Heb trouwens geen zin in anonieme stemmingmakerij op deze blog dus als je zo doorgaat verwijder ik jouw bijdragen.
  PS ken je mij? Je doet het wel zo voorkomen. Wees een kerel en noem je naam!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is dit nu voor een reactie!! Typisch anoniem. Lees eens tussen de regels van de auteur door. Deze is echt niet vies van een beetje water, modder en afzien, maar is bezorgd over de toekomst en behoud van deze route. Deze route is namelijk geenzins bedoeld voor alleen de "fanatieke MTB'r" waartoe jij je kennelijk rekent, maar ook voor de beginnende MTB'r. Het probleem is ook niet dat er water ligt, maar dat het water niet weg trekt, hetgeen op termijn delen van de route onbegaanbaar en onveilig maakt. Zelf vandaag de route ook gereden. Er van genoten, wat een aanwinst voor de regio.

  Peter Gödde

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het nadeel van Internet is dat iedereen kan reageren. Da's ook een voordeel, en we moeten ons er niet voor afsluiten, maar reageren op anonieme schrijvers heeft geen zin. Het is gal spuwen en associëren zich graag met iemand die het nieuws heeft gezocht in dit geval Han Brinkcate. Han maakt zich tenminste bekend, en is volgens mij een dialoog mee te voeren. Met een anonieme oproerkraaier is geen gesprek te voeren, laat staan dat je je kunt verweren. Daarom pleit ik ook voor reacties voorzien van naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen (Ton ten Hove waarschuwde al voor de buiten de oevers tredende Dinkel) zal het niet beter worden op de route. Maar ja, voetbalvelden worden komend week-end ook afgekeurd, waarom dan een ATB-route niet die voor een deel ook in het "natte deel" van Twickel ligt?
  Het is nu eenmaal de laatste 14 dagen een echt natte herfst geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb afgelopen Zondag ook de route gefietst veel water en modder heel zwaar maar fantastisch.
  Aankomende Zondag weer dus ga dat nou niet aflassen, ben net gestopt met voetbal en heb hier nu mij zinnen op gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Net een dik uur langs de mtbroute hardgelopen ( vanuit Beckum ) Niet 1 fietser gezien. Wel twee reeën die een stukje met me mee renden op 50 meter afstand door t bos langs de Torendijk.. Als vanouds..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb vanmiddag de route gefietst vanuit Borne. Het is inderdaad nog erg nat en zwaar en een paar keer echt moeten afstappen, maar de route is erg mooi.
  Hulde voor de ontwerpers en vrijwilligers!

  BeantwoordenVerwijderen