donderdag 28 oktober 2010

Brief van Han Brinkcate

De Deldense natuur- en Twickelvriend Han Brinkcate schreef bijgaande brief die onlangs was te lezen in het Hofweekblad. Hij drukt er zijn bezorgdheid in uit vanwege de aanleg van een vaste mountainbikeroute op het landgoed.
Ik plaats deze brief omdat ik van mening ben dat dit gezegd mag worden. Andere recreanten zullen zich misschien in zijn verhaal herkennen, daarom is het goed dat het hardop gezegd wordt. Toch ben ik het niet met hem eens en kunnen veel van zijn vragen en veronderstellingen worden beantwoord en weerlegd. Maar dat doen we later wel. De reacties spreken in ieder geval al voor zich.


“Twickel? Oh! Twickel?
Wat doe je nou?”

Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik mij erg bezorgd maak over de ontwikkeling van een fietscrossbaan dwars door het mooie “Twickel”. Waarom moeten deze paden daar lopen waar al zandwegen zijn en waarom moeten deze door beschermde gebieden van “Twickel”? 


Han  Brinkcate
Op zulk soort vragen zou ik graag van de bedenkers hiervan antwoorden willen hebben. Waar zijn de onderzoeksrapporten betreffende de inventarisatie van planten en dieren? En wie heeft deze onderzoeken hoe en waar gedaan? Of is er zo maar lukraak een crossbaan uitgezet, zonder onderzoek naar het voorkomen van dieren en planten op de route te doen? 

Persoonlijk ben ik namelijk tot hele andere conclusies gekomen, als doet voorkomen. Het is geenszins mijn bedoeling om u als “consument” in een slecht of kwaad daglicht te zetten, maar als groot liefhebber van “Twickel”, zit ik hier gewoon een beetje mee, vandaar. 
Ik ben bang dat het hek nu echt van de dam is, de eerste opstootjes zijn al geweest. Verder zijn er vooral op mooie zondagen te veel mensen in het bos, die gewoon bijna omver gereden worden, omdat de fietscrossbaan overal zonder duidelijke verkeersaanduidingen wegen en wandelpaden kruist. 
Een klein aantal crossfietsers dacht afgelopen zondag zelfs, dat ze nu “God” in “Twickel” waren. Werden ze op hun manier zogenaamd ook maar iets gehinderd, dan ging of de middelvinger omhoog of je kreeg op hun manier zogenaamd ook maar omhoog of je kreeg een gigantische grote bek van deze heren. Dit is dus onacceptabel gedrag en ik hoop ook dat bezoekers van “Twickel”, die dit gedrag meemaken dit melden bij “Twickel”. Het is niet te hopen, dat elk weekend zo verloopt op “Twickel”. 
Van kinds af aan, voelde ik mij verbonden met het landgoed “Twickel”, Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit, dat ik hier een aantal jaren van mijn jeugd heb doorgebracht. Wij woonden in het “Plank’nhoes”, hetgeen stond achter het kasteel, waar nu de rondweg loopt. Eigenlijk heb ik de natuur dus met de “paplepel” ingegoten gekregen. 
Ook is mij in die tijd geleerd om zorgvuldig en respectvol met deze natuur om te gaan. Dit heb ik van mijn twintigste t/m mijn zesenvijftigste jaar aan vele duizenden mensen trachten over te dragen tijdens georganiseerde wandelexcursies. Juist dat respectvol was voor mij altijd een hot item, vooral voor de jeugd.
Op het landgoed “Twickel” hanteerde men (gelukkig maar) harde en duidelijke regels over wat wel en niet mocht tijdens deze wandelexcursies. En als goede natuurgids hield je je dus aan deze afspraken. 
Zo was er een regel, dat je niet zomaar met een groep mensen dwars door een bosperceel (dus van de paden af) mocht lopen en dat je niet door stilte- of rustgebieden mocht dwalen. Wij waren eigenlijk best wel voorzichtig, want een hazelworm, kikker of kuiken, om maar eens iets te noemen, zijn gauw doodgetrapt door zoveel voeten.
Toch is “Twickel”, dit jaar  (2010) blijkbaar van zijn “geloof” gevallen en  heeft het “respectvol” van toen plaats moeten maken voor “subsidies” nu, blijkbaar een “toverwoord” waar je alles mee kunt doen, mits je maar duidelijk aan blijft geven waarvoor je het (ruim 80.000 euro in dit geval) gaat gebruiken. In dit geval dus voor splijting van de recreatie op het landgoed. Wandelaars alleen daar, paarden daar, crossmotoren (eh, die hebben ze liever niet) en crossfietsers! 
Die krijgen een prachtig gesubsidieerd parcours dwars door de rustgebieden: grote delen van “Twickel”, kikkerpoel Meenhuisweg gewoon simpelweg dichtgegooid met zand, gebied met zeldzame paddenstoelen: Grote Looweg, Rijssenseweg, gedeelte zandweg, plekken waar reptielen als hazelworm en hagedis zomers trachten te zonnen: vele delen op het landgoed “Twickel”. Dichte populaties van vooral hazelwormen tussen Rijssenseweg / Westerholtsweg / Langenhorsterweg, bij Bornesvoetpad en stukje Secretaris Engelbertinkstraat bij de brug en “Leugenbankjes” en plekken waar diverse vogels moeite doen om nog voor hun nageslacht te zorgen: grote delen van “Twickel”. 
Niets maar dan ook niets wordt hierbij ontzien. Dit genoemde is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Wat denkt u dat hier door deze jongens op hun snelle fietsen zo ongemerkt wordt doodgereden? Zelfs aanrijdingen met jong reewild wordt zo mogelijk gemaakt. Hebben we het nog niet eens over de schade aan zeldzame planten gehad? Nee, want het is nu oktober, dus dat zien we pas in het voorjaar.  Veel van deze dieren en planten hebben een beschermingsstatus en ik vraag mij dan ook af, of hier wel voldoende rekening mee is gehouden? 
Nog zo’n moeilijk punt vind ik de jaargetijden, nu al leert de herfst ons dat de aangelegde paden op diverse punten onherkenbaar zijn geworden door bladval en dit wordt in de winter overgenomen door mogelijke sneeuw. Zeer zeker zullen sommige crossfietsers dan gewoon nieuwe paden gaan ontwikkelen en is “Twickel” binnen enkele jaren een grote puinhoop. Volgens mij komen er straks heel wat mensen bij de kantoren van “Twickel” aankloppen, die ook ergens een eigen baan willen hebben en of je dan nog nee kunt zeggen? De “subsidie”, pardon, tijd zal het leren. Nee “Twickel”, je bent niet meer het prachtige “Twickel” van toen.

Han Brinkcate, Delden 

10 opmerkingen:

  1. Alle ATB'ers worden over één kam geschoren, lekker generaliserend. Het merendeel voldoet niet aan de beschrijving van dhr. Brinkcate. Je kunt het als ATB'er bij wandelaars moeilijk goed doen. Als je belt omdat ze over de hele breedte van de weg c.q. fietspad lopen met hun loslopende honden (generaliseren kan ik ook) schrikken ze van je bel. Als je niet belt is het ook niet goed.
    De natuur is niet allen van wandelaars.......
    Als we een beetje rekening met elkaar houden zie ik geen probleem.

    PS
    Diegene die prikkeldraad over het nieuw aangelegde deel naast het Kerkverldervoetpad had gespannen (vast geen ATB'er) wordt bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rene, zal mij benieuwen hoe je met de brief van Brinkcatie omgaat?

    In hoofdlijnen ben ik het met (Anoniem) eems!!
    * De natuur is niet allen van wandelaars.......
    * Als we een beetje rekening met elkaar houden zie ik geen probleem.

    Maar een ding snap ik niet!!! Dat er toestemming wordt gegeven voor `n georganiseerde toertocht!!!
    Ongeveer 1000 mountainbikers in `n tijdbestek van 4 uur!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Han,
    Natuurlijk is het goed dat je je zorgen maakt om de natuur! Wel ben ik van mening dat je enigszins doorslaat. Het gaat me te ver om nu op al je stellingen te reageren maar toch wil ik je vragen om niet zo primair te schrijven.
    Afgelopen donderdag heb ik als amateur voor de eerste maal de volledige route gereden en ik kan je zeggen dat ik nooit geweten heb dat mijn achtertuin zoveel prachtige natuur bevat. De gehele route is ervoor gemaakt om je te houden aan het pad en ook door het structurele onderhoud verwacht ik in de toekomst geen problemen. Ik heb nergens het idee gekregen dat ergens natuur vreselijk is aangetast.
    Han, ga mee met de tijd, lees in dit blog de argumenten vóór de aanleg van de route. Mogelijk kun je je zorgen hierna bijstellen?
    ps. Heb je je ook ingezet met betrekking tot de aanleg van die giga-pijpleiding?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als natuurliefhebber, bioloog en mountainbiker zie ik geen enkel probleem in vaste fietsroutes door welk bos dan ook, mits met verstand aangelegd. Een vaste, uitdagende route voorkomt juist het wild crossen. Mountainbikers zijn absoluut niet schadelijker voor de natuur dan wandelaars, die al jaren welkom zijn in Twickel. Ik vindt dit een prima ontwikkeling op voorwaarde dat wandelaars en fietsers elkaar respecteren. Er zijn legio voorbeelden in Nederland waar dit prima samengaat. En dan zal het onder twentenaren moeilijk liggen? Ik kan het mij niet voorstellen.

    Bé Entjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Han, en overige blog lezers,
    Dat er zorgvuldig met de natuur om moet worden gesprongen ben ik roerend eens. De manier waarop deze stukken single track zijn aangelegd zijn mijns insziens nauwelijks belastend. De paden lopen nagenoeg allemaal parralel aan grotere wegen en lopen grotendeels om twickel heen. In plaats van er dwars door heen zoals je suggereerd.
    Daarnaast zijn het maar een beperkt aantal kleine stukjes. De route loopt voornamelijk over bestaande wegen.
    Associaal gedrag van een enkeling zal zeker niet gelden voor het meerendeel, wees gerust.
    Als laatste wil ik je vragen het geen fietscross baan te noemen. Mountainbiken is een fantastische manier van natuurbeleving. Dit moet je als natuurliefhebber aanmoedigen. Des te meer aandacht voor natuurbeleving, des te meer waarde de natuur krijgt in nederland en elders.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prikkeldraad?

    !!! Politie bellen en aangifte doen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Han Brinkcate,

    Een mountainbiker is ook een natuurliefhebber en mag op zijn manier net zo veel van de natuur genieten als een conservatieve wandelaar (al dan niet met hond). Daarbij brengt een mountainbiker minder schade aan de natuur toe dan een wandelaar, aangezien hij zich sneller en met minder geluid voortbeweegt. Dus mochten er al diertjes zijn in het natuurgebied, dan zullen deze eerder schrikken van een wandelaar dan van een fietser.
    Wandelaars en fietser kunnen overigens prima met elkaar opschieten. Mijn ervaring is dat juist wandelaars er voor zorgen dat mtb'ers moeten uitwijken van het gebaande pad. Simpelweg omdat men het vertikt een paar stappen opzij te doen bij het passeren van fietsers.

    De uitgezette MTB route bestaat voor meer dan 75% uit brede, goed begaanbare paden en zelfs uit asfalt. Waar er singletracks zijn aangelegd (zo noemen wij mountainbikers de smalle, slingerende paadjes) bevinden zich deze vaak direct naast de hoofdwegen en brede zandwegen. Het merendeel van de route bevindt zich buiten de kern van Twickel, echt Twickel doorkruisen doet de route nergens.

    Naar mijn mening komt de uitgezette toertocht van as. zondag de route alleen maar ten goede. De route zal meer ge-egaliseerd worden, waar het nu nog veel 'hobbelen' is. Tevens zullen de paden herkenbaarder worden, doordat een grote hoeveelheid fietsers dezelfde ronde rijdt. Het probleem van 'onherkenbare' paden in de verschillende jaargetijden is daarmee ook verholpen. Beter nog zelfs om meerdere keren per jaar een dergelijke toertocht te organiseren, om ook fietsers die van verder moeten komen gelegenheid te geven deze mooie route te fietsen. Twickel is namelijk een gebied waar we trots op moeten zijn en juist moeten promooten ipv negatief neer te zetten...

    En Han, doordat je het een 'fietscrossbaan' noemt en de mountainbikers 'fietscrossers' maakt het je stuk absoluut niet geloofwaardiger...

    Maarten Janssen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik (er zijn ook vrouwen die deze sport beoefenen) vind het heel jammer dat vaak gedacht wordt dat mountainbikers niet van de natuur houden. Ik hou van de natuur, ben een buitenmens, steun Landschap Overijssel. Ik heb de natuur nodig. Ik geniet er op verschillende manieren van: wandelen, geocachen, fietsen en mountainbiken. Ik kies er voor om buiten te sporten en niet op een sportschool. Het is heerlijk om op je fiets te genieten van het twentse landschap en daarna moe en voldaan met een gezicht vol modder (en regelmatig koeienpoep) nog na te genieten tijdens een warme douche.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het vervelende is dat Mountainbikers vaak in de hoek van de "raggende mannen en vrouwen" worden geplaatst. In de auto, of op de racefiets en in de rij voor de kassa ondervinden we allemaal dat tolerantie vaak niet vanzelfsprekend is. Door onze outfit wekken we waarschijnlijk weerstand op bij de natuurliefhebbers die denken het alleenrecht te hebben in het bos. Zo ook in de natuur waar Rene met zijn medewerkers een mooie route heeft weten neer te leggen, die (zoals al eerder gemeld!) langs de randen van het bosgebied gaan. Vaak vlak langs de "doorgaande" wegen in dit gebied, zodat het wild in dit bosgebied zijn rust dieper in het bos kan blijven behouden. Zoals we allemaal weten onstaat er een vorm van zelfregulatie. Wildwissels onder- en over snelwegen worden kritisch bekeken, maar na verloop van tijd vinden de dieren hun weg in de nieuwe situatie. Dit geldt in dit bosgebied zowel voor de wandelaars,voor het wild en nu ook voor de Mountainbikers. Belangrijk is dat wij, de mountainbikers, onze mede-bosgebruikers respecteren, en niet andere routes in dit bos gaan zoeken. Als wandelaars en overige natuurliefhebbers dezelfde tolerantie gaan krijgen dan kunnen we met elkaar "samen door één bos".

    Heb een groot gedeelte van de route inmiddels gereden en heb plekken gezien waar ik later samen met mijn gezin nog eens rustig wandelend zal terugkomen.

    En let wel; zondag een tourtocht met vele rijders, maar daarna een gedoseerd gebruik van de route....

    Dit kan op de Holterberg, het Hulsbeek, de Posbank, en dus helemaal in Twente....toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn vader zat elke ochtend voor dag en dauw op de fiets om in Twickel te fietsen (verstoorde hij de rust???). Mijn oom was erger, berucht stroper, hij ging ook voor dag en dauw, maar dan om zijn strikken na te kijken. Wel eens reebout van Twickel gegeten?
    Wij woonden in Borne en Opa "bij Servo" en liepen daar dan door "het deldense bos" naar toe. Ik ken elk hoekje en gaatje van dit gebied. En nu fiets ik op mijn ATB, 50 jaar later, langs de randen van datzelfde gebied over de mountainbikeroute en geniet nog steeds van dit schitterende landgoed. Op mijn eigen manier, en niet volgens de "wetten" van de auteur van dit bovenstaande artikel.
    Dit is voor een groot deel productiebos, ga eens kijken wat er vernield wordt als er weer eens gekapt wordt en met grote machines flinke schade aan het bos en paden wordt toegebracht.
    De route onziet het centrale deel van het landgoed, daar waar de bezoekers betaald parkeren, hun hondjes onaangelijnd de struiken in sturen. Nog meer stereotypen nodig????

    BeantwoordenVerwijderen