maandag 7 november 2011

Een dagje op stap met een kenner

Karst Zijlstra
Vrijdag 4 november hebben we bezoek gehad van Karst Zijlstra, een freelance verslaggever die gespecialiseerd is in mountainbiken. Karst maakt een verhaal voor het tijdschrift Fiets over de twee nieuwe mtb-routes in Twente, de route in de gemeente Haaksbergen en die op landgoed Twickel.
Op zijn verzoek reden we (dat zijn Albert Groen van de Regio Twente, Wim te Winkel van de RTC Borne, Herman Duim van Trios en ondergetekende) samen het 'rondje Delden. Het was een prachtige herfstdag, zonnig en kurkdroog, en het landgoed en de route lagen er op hun paasbest bij.Het mooie licht en de fraaie herfsttinten hielpen Karst een serie schitterende foto's te maken. Ze zullen straks deel uitmaken van de reportage die waarschijnlijk begin volgend jaar in de Fiets verschijnt. Karst zelf was in ieder geval zeer tevreden, want zulke mooie omstandigheden treft hij niet elke keer.
Dan iets over zijn bevindingen. Karst Zijlstra is een enthousiaste mountainbiker werd ons wel duidelijk. Hij beheerst zijn bike tot in de finesses (hij is niet voor niets ook instructeur) en legt de lat graag hoog. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de minder ervaren mountainbikers. Hoe uitdagender het parcours, hoe meer er te leren valt en hoe meer plezier men aan de sport kan beleven, is zijn visie.
Wat dat betreft is de route in Twickel niet echt zijn cup of tea. Hij was kritisch over de tussenstukken waar je alleen rechtuit kunt rijden. Dat zouden er wel wat minder mogen zijn, vond hij.
De singletracks voldeden meer aan zijn verwachtingen, al kunnen ze spannender. Karst stelde voor er een aantal zogenaamde Technical Trail Features in op te nemen voor wie dat durft. Ze moeten wel te mijden zijn voor de mindere goden.
Wij hebben Karst uitgelegd dat we met de mountainbikeroute in Twickel voor Twentse begrippen (we hebben hier geen terrein zoals op de Veluwezoom of in Zuid-Limburg) de lat al hoog hebben gelegd. Speciaal aangelegde singletracks waren  er tot nu toe alleen op Het Hulsbeek. Daar betreft het echter meer een trainingsparcours voor geoefende mountainbikers.
De Twickelroute richt zich vooral op recreanten voor wie we een afwisseling van avontuurlijke en soms best pittige singletracks en makkelijk te rijden rechte stukken hebben uitgezet. Daarbij waren we afhankelijk van de terreineigenaar. We zijn de stichting Twickel enorm dankbaar voor de medewerking die is verleend, maar dat we best meer hadden gewenst moge duidelijk zijn.
Wellicht kunnen we de route in de toekomst nog aantrekkelijker maken. Onze collega's in Haaksbergen hebben daar al stappen voor gezet door diverse TTF's te bouwen in de route die op 17 november officieel wordt geopend. We zijn benieuwd naar de ervaringen en zullen daar zeker ons voordeel mee doen.
In het kwetsbare Twickel  is echter eerst een gewenningsperiode nodig. Dat geldt voor iedereen die met de mountainbikeroute is geconfronteerd, het landgoed, de wandelaars, de boswachters en niet te vergeten de mountainbikers zelf. Die moeten laten zien dat ze zich als verantwoordelijke, respectvolle sporters kunnen gedragen en niet de brute wilden zijn waarvoor ze vaak worden versleten. De ervaringen in het afgelopen jaar zijn wat dat betreft - een paar negatieve uitzonderingen daar gelaten - hoopvol!

René Schabos 

Karst Zijlstra en enkele andere ervaren en gepassioneerde mountainbikers geven zowel één- als meerdaagse mountainbikeclinics. Kijk op de sites van MTBCLINIC en MTBCLINIC-REIZEN voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten